Πως η διάθεση μπορεί να επηρεάσει την διατροφή μας;
Όλοι μας λογικά έχουμε έναν γνωστό που δηλώνει πως όταν πεινάει, έχει τα νεύρα του… Αρχικά μπορεί να μας ακούγεται αστείο, αλλά αυτή η δήλωση -και κατά συνέπεια συμπεριφορά- έχει γερές βάσεις στην πραγματικότητα.
Η διάθεσή μας μπορεί εύκολα να επηρεαστεί από ένα άδειο στομάχι, ένα γεμάτο ή και γενικότερα από κάποιο φαγητό που δεν μας άρεσε αφού το φάγαμε ή που δεν μας αρέσει και θα πρέπει αναγκαστικά να το φάμε.
Ο εγκέφαλός μας κάθε στιγμή της ημέρας καταγράφει και αναλύει παρασκηνιακά, στοιχεία που αφορούν την χημική μας ισορροπία ή ανισορροπία. Και φυσικά δεν υπάρχει κάτι πιο βαθιά συνδεδεμένο με την χημεία μας πέρα από το ίδιο το φαγητό.Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που πολλές φορές έχουμε όρεξη και για κάτι συγκεκριμένο.
Στην ουσία αυτό είναι η διαταγή του εγκεφάλου μας για να λάβει κάτι που έχει ανάγκη και να μην διαταχθεί η λειτουργία του σώματός μας και κατά συνέπεια και η διάθεση μας.
Τι γίνεται όμως όταν η διάθεση μας επηρεάζει την όρεξή μας;
Γενικώς, όλοι έχουμε περάσει τις άσχημες στιγμές μας και αυτές μπορεί να μας έχουν κάνει να νιώσουμε ότι δεν θέλουμε να φάμε τίποτα, ή αντιθέτως, ότι θέλουμε να φάμε τα πάντα.
Όταν υπάρχει κάποιο άγχος, ή γενικότερα άσχημη διάθεση, ο εγκέφαλός μας επιζήτα είτε τα απαραίτητα συστατικά για να αντιμετωπίσει αυτό το συναίσθημα είτε την αποφυγή του.
Τις περισσότερες φορές, ο εγκέφαλος θα προσπαθήσει να αναζητήσει ο,τι του χρειάζεται είτε μέσω της πρόσληψης τροφής, ή μέσω της αποφυγής της.
Τι γίνεται όμως όταν ο εγκέφαλος επιζητά την τροφή για να αποκτήσει τα απαραίτητα χημικά στοιχεία και δεν μπορεί να τη βρίσκει;
Τα νευρικά μας συστήματα δεν είναι όλα ίδια και για αυτό, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος μπορεί πιο εύκολα από κάποιον άλλον, να μετατρέψει την τρυπτοφάνη που υπάρχει στο φαγητό του σε σεροτονινή και να αυξηθεί η διάθεση του.
Από την άλλη πλευρά, ένας άλλος άνθρωπος μπορεί την στιγμή της πρόσληψης τροφής να αυξήσει την αδρεναλίνη του και μετέπειτα να τη μετατρέψει σε ντοπαμίνη, κάνοντας τον να νιώσει ευχαρίστηση και κατά συνέπεια να αποβάλλει την κακή διάθεση.
Όταν τα νευρικά μας συστήματα ανήκουν γενικώς στον μέσο όρο, οι παραπάνω διαδικασίες λειτουργούν κανονικά, και η διάθεσή μας ρυθμίζεται αυτόνομα. Όταν όμως έχουν ιδιαιτερότητες, οι διαδικασίες επιβραδύνονται, και μπορούν να προκληθούν διάφορες καταστάσεις όπως αγχώδεις διαταραχές και καταθλίψεις.
Για αυτό λοιπόν πρέπει να τρεφόμαστε όσο το δυνατό καλύτερο. Γιατί αν το φαγητό δεν μας καλύπτει, μπορεί κάλλιστα κάτω από προϋποθέσεις να βρεθούμε στην ανάγκη να πάρουμε κάποια αγωγή για να αντιμετωπίσουμε μέχρι και μία κατάθλιψη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Oprah: Πως έχασε 40 κιλά χωρίς να μετρά θερμίδες!
- Σίσσυ Χρηστίδου: Αποκάλυψε με ποιον τρόπο έχασε όλα τα περιττά κιλά!
- Καφέ κραγιόν: Πως να διαλέξεις το ιδανικό για το χειμώνα που έρχεται!
Ακολούθησε το BeautyMag.gr στο Facebook και το Instagram και γίνε και εσύ μέλος της πιο… όμορφης παρέας!