Σε 40.000 ανέρχονται τα καμένα στρέμματα από τη φωτιά σε Κορινθία και Αττική όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Όπως είπε το ξημέρωμα βρήκε τους πυροσβέστες αντιμέτωπους με ανέμους 5-6 μποφόρ ενώ τώρα η μάχη δίνεται κυρίως στο ανατολικό μέτωπο της φωτιάς.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί μέσα στην ημέρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς τονίζοντας ότι οι δυνάμεις θα μείνουν εκεί μέχρι να σβηστεί η φωτιά.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα μέτωπα ήταν πολλά και επικίνδυνα.
Όπως είπε δόθηκε μάχη για να προστατευθούν σπίτια στις Αργοιρούσες, στον Παρασκευά και τον Άγιο Ιωάννη όπου η φωτιά πέρασε μέσα από τη μονή.
Έκανε λόγο για δύο μεγάλα επιχειρησιακά στοιχήματα να μην επεκταθεί προς τα νότια και να απειληθεί καταφύγιο άγριων ζώων και να μην πάει προς τα Μέγαρα.
«Θα ήταν ολέθρια οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη για τα Μέγαρα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς κάνοντας λόγο για ανέμους 8 μποφόρ.
Θέλοντας να δείξει την ένταση της φωτιάς, δε, είπε ότι «την πρώτη ημέρα σε 4,5 ώρες η φωτιά “περπάτησε” 10,3χλμ.».
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι από τη φωτιά καταστράφηκαν και οικίες, κυρίως εξοχικές και αγροικίες.
Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε το 112 την Τετάρτη
Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ακόμα ότι εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 και σχολίασε ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.
«Το 112 είναι η έσχατη λύση, το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών. Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα. Την πρώτη μέρα συντεταγμένα έγινε η απομάκρυνση των κατοίκων και δεν χρειάστηκε η ενεργοποίησή του. Στη συνέχεια επειδή άλλαξαν απότομα οι καιρικές συνθήκες το ενεργοποιήσαμε» είπε αρχικά και εξήγησε:
«Το 112 δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης. Πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και με μόνο μέλημα πως θα σώσουμε την ανθρώπινη ζωή».
Βασικό όπλο τα εναέρια μέσα
Η επιχείρηση αντιμετώπισης της φωτιάς που καίει για τρίτη ημέρα σε Κορινθία και Δυτική Αττική δίνεται την Παρασκευή με κύριο όπλο τα εναέρια μέσα.
«Το πιο δύσκολο σημείο που εστιάζουμε και όλες οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην περιοχή Χάνι» είπε στον ΑΝΤ1 ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο η φωτιά έχει «πέσει» σε μια χαράδρα «και προσπαθούμε να την περιορίσουμε, με την βοήθεια των εναέριων μέσων που θα επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, που εξασφαλίζουν και την ψυχολογική στήριξη στον πυροσβέστη να φοβάται λιγότερο για να κάνει αυτό που ξέρει, όταν η φωτιά γίνεται πιο επιθετική».
«Πιστεύω ότι με αυτήν την μεγάλη προσπάθεια όλων μας έχουμε σταδιακή καλυτέρευση των σταδίων και αν προσέξετε από το Αλεποχώρι η περιοχή έχει «καθαρίσει» από καπνούς», είπε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής.