Συστατικά
Για τη μαγιονέζα
- 1 κρόκο, από μεσαίο αβγό
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- αλάτι
- πιπέρι
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 220 γρ. ηλιέλαιο
Για τη ρώσικη
- 250 γρ. σπιτική μαγιονέζα
- 100 γρ. αρακά, βρασμένο
- 50 γρ. αγγουράκι τουρσί
- 1 κ.σ. κάππαρη
- 4 αβγά, βρασμένα
- 500 γρ. πατάτες, βρασμένες
- 4 καρότα, βρασμένα
- 150 γρ. ζαμπόν
- 2 κ.σ. άνηθο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- ψωμί, φρυγανισμένο
- ρίγανη, φρέσκια
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μαγιονέζα
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κρόκο, τη μουστάρδα, το ξίδι, τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Καθώς ανακατεύουμε, ρίχνουμε πολύ σιγά (σαν κορδόνι) το ελαιόλαδο κι έπειτα το ηλιέλαιο. (Το λάδι μπορεί να έχει μια συνεχή ροή σαν λεπτή γραμμή πάχους 2-3 περίπου χιλιοστών).
Για τη ρώσικη
- Στο μπολ με τη μαγιονέζα βάζουμε τον αρακά.
- Ψιλοκόβουμε το αγγουράκι τουρσί, την κάππαρη, τα αυγά, τις πατάτες και τα βάζουμε στο μπολ.
- Κόβουμε τα καρότα και το ζαμπόν σε κυβάκια και τα βάζουμε στο μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε σε φρυγανισμένο ψωμί και φρέσκια ρίγανη.