Home / Συνταγες / Μελιτζάνες μπουργκινιόν από τον Άκη Πετρετζίκη

Μελιτζάνες μπουργκινιόν από τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

  • 10  κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια
  • 2 μελιτζάνες (400 γρ.)
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 500 γρ. κόκκινο κρασί
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα + έξτρα για το σερβίρισμα
  • 250 γρ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 400 γρ. μείγμα ρυζιού με άγριο ρύζι για το σερβίρισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Μουλιάζουμε σε αρκετό νερό τα κρεμμυδάκια για στιφάδο. Αφήνουμε για 1 ώρα για να μπορέσουμε να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε.
  • Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα τους και τα σκουπίζουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα μανιτάρια ολόκληρα ή τα κόβουμε στα 2 αν είναι πολύ μεγάλα.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κομμάτια των 2 εκ. και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ολόκληρα τα κρεμμυδάκια για στιφάδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φέτες. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί, τον κύβο, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί η μισή ποσότητα του κρασιού και προσθέτουμε το νερό.
  • Βράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, τα κρεμμυδάκια και να έχουμε μια πηχτή σάλτσα.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με άγριο ρύζι που το βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και έξτρα θυμάρι.
Ετικέτα:

Αφήστε μια απάντηση