Νόστιμα, λαχταριστά, μοσχομυριστά κρουασάν βουτύρου! Ιδανικά για πρωινό με τον καφέ σου ή σαν αλμυρό σνακ με τυρί και γαλοπούλα!
Συστατικά
- 300 γρ. γάλα
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 7 γρ. μαγιά ξηρή
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 πρέζα αλάτι
- 30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. βούτυρο, παγωμένο
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλεύρι, το αλάτι, τα 30 γρ. βούτυρο και χτυπάμε με τον γάντζο για 5-8 λεπτά μέχρι να δέσει η ζύμη.
- Βάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες να ξεκουραστεί.
- Βάζουμε το παγωμένο βούτυρο ανάμεσα από δύο λαδόκολλες και το ανοίγουμε με τον πλάστη ώστε να σχηματίσουμε ένα τετράγωνο 15×15 εκ.
- Ανοίγουμε τη ζύμη 25×25 εκ., βάζουμε το βούτυρο στη μέση και το καλύπτουμε με τη ζύμη που περισσεύει σαν φάκελο.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη ώστε να έχουμε ένα ορθογώνιο 15×50 εκ. Το διπλώνουμε στα τρία σαν φάκελο και μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες τρεις φορές για να δημιουργήσουμε πολλές στρώσεις από ζύμη και βούτυρο. Την τελευταία φορά θα χρειαστεί να μείνει στο ψυγείο για 6 ώρες.
- Αφαιρούμε από το ψυγείο και κόβουμε στη μέση.
- Ανοίγουμε σε ορθογώνιο 18×50 εκ. και χωρίζουμε σε 5 λωρίδες 10×18 εκ. Στη συνέχεια τα κόβουμε διαγώνια.
- Τυλίγουμε από τη μεγάλη πλευρά προς τη γωνία και αλείφουμε με λίγο νερό για να κολλήσουν.
- Μεταφέρουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Ψήνουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 180ο C και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν 5-10 λεπτά και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.