Κεφτεδάκια με ριγκατόνι στο φούρνο: Μία νόστιμη συνταγή από τον Chef, Σταύρο Βαρθαλίτη!
- 500 γρ. Ζυμαρικά ριγκατόνι
- 500 γρ. Κιμάς ανάμεικτος (μοσχαρίσιος & χοιρινός)
- 1/2 Ξερό κρεμμύδι
- 100 γρ. Ψωμί μπαγιάτικο
- 100 γρ. Γάλα 3,5% λιπαρά
- 2 Σκελίδες σκόρδο
- 1 Αυγό
- 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 60 γρ. Κόκκινο κρασί
- 1 κ.γλ. Πελτές ντομάτας
- 400 γρ. Ντομάτα κονκασέ
- 150 γρ. Φύλλα σπανάκι
- 1/2 Ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
- 10 Φύλλα φρέσκο βασιλικό
- 200 γρ. Φρέσκια μοτσαρέλα
- 4 κ.σ. Αλεύρι για το πανάρισμα
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Φύλλα φρέσκου βασιλικού για το σερβίρισμα
• Σε μία κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο μαγειρέματος της συσκευασίας.
• Κρατάμε στην άκρη μία κούπα από το νερό του βρασμού και σουρώνουμε τα ζυμαρικά.
• Προσθέτουμε στα ζυμαρικά 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μία τσιμπίδα.
• Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε ένα ταψί 26×34 εκ. και αφήνουμε στην άκρη.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα και το ψωμί και αφήνουμε να μουλιάσει για 10 λεπτά.
• Σουρώνουμε το ψωμί, στραγγίζουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και αδειάζουμε το γάλα από το μπολ.
• Προσθέτουμε στο μπολ το μουλιασμένο ψωμί, τον κιμά, το αυγό, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μισά φύλλα βασιλικού και το μισό ματσάκι μαϊντανού και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, φορώντας γάντια, να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Πλάθουμε με τα χέρια μας σε κεφτεδάκια των 40-50 γρ.
• Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και πανάρουμε ένα-ένα τα κεφτεδάκια.
• Τινάζουμε τα παναρισμένα κεφτεδάκια για να φύγει η περίσσεια από το αλεύρι.
• Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά.
• Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κεφτεδάκια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά από όλες τις πλευρές, να πάρουν ωραίο χρώμα.
• Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά.
• Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
• Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ και ψιλοκομμένα τα φύλλα σπανάκι, τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και τον υπόλοιπο μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά.
• Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα στο ταψί με τα ζυμαρικά.
• Αν χρειάζεται, προσθέτουμε στο ταψί λίγο από το νερό που έχουμε κρατήσει στην άκρη, ανακατεύουμε με προσεκτικές κινήσεις και απλώνουμε ομοιόμορφα.
• Κόβουμε με τα χέρια μας τη μοτσαρέλα σε κομμάτια και την προσθέτουμε πάνω από τα ριγκατόνι και τα κεφτεδάκια.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 25-30 λεπτά.
• Σερβίρουμε με ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.
Σχετικά άρθρα:
- Ρύζι τηγανιτό με ομελέτα
- Παπαρδέλες με κοτόπουλο, μανιτάρια και κρόκο Κοζάνης
- Ρύζι τηγανιτό με λαχανικά και λουκάνικο
Ακολούθησε το BeautyMag.gr στο Facebook και το Instagram και γίνε και εσύ μέλος της πιο… όμορφης παρέας!