Tο καρπούζι είναι το φρούτο του καλοκαιριού. Αποτελεί μια δροσιστική επιλογή για απογευματινό σνακ, επιδόρπιο ή ακόμα για ελαφρύ δείπνο!
Η περιεκτικότητα του σε νερό να φτάνει το 92%. Αυτός είναι και ο λόγος που του αποδίδεται ο όρος «watermelon» (water σημαίνει νερό).
Υδροπέπων ο Ελληνικός
Στα Ελληνικά η σωστή του ονομασία είναι «υδροπέπων».
Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία ‘παττίχα’.
Εκτός από νερό περιέχει:
- βιταμίνη Α και C
- μαγνήσιο
- κάλιο
Είναι επίσης εξαιρετική πηγή ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού, του λυκοπένιου. Ο ρόλος του είναι να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες, ουσίες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως:
- οξείδωση της κακής χοληστερόλης που με την σειρά της προκαλεί στένωση των αρτηριών αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακό και εγκεφαλικό επεισόδιο
- επιδείνωση των συμπτωμάτων σε όσους πάσχουν από άσθμα
- αύξηση της φλεγμονής στους πάσχοντες με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα
- αλλοίωση των κυττάρων μετατρέποντας τα σε καρκινικά
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος πολύποδα στο παχύ έντερο, ο οποίος είναι προάγγελος του καρκίνου, σχετίζεται με το κάπνισμα και την χαμηλή πρόσληψη λυκοπενίου.
Όταν η κατανάλωση λυκοπενίου είναι χαμηλή, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 230%. Στους καπνιστές ο κίνδυνος είναι 302%.Ευτυχώς όλα αυτά μπορούν να προληφθούν αν εφοδιάζουμε καθημερινά το σώμα με αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό.