Ποιος είπε ότι όσοι είναι χορτοφάγοι δεν μπορούν να φάνε νόστιμα φαγητά; Ο Άκης Πετρετζίκης μας αποδεικνύει πόσο λαχταριστή μπορεί να γίνει μια πίτσα χωρίς καθόλου αλλαντικά!
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 450 γρ. κουνουπίδι
- 2 αβγά
- 150 γρ. αμύγδαλα, πούδρα
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη γέμιση
- 100 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 200 γρ. ντοματίνια
- 2 πιπεριές πράσινες
- 2 πιπεριές πορτοκαλί
- 2 κρεμμύδια
- 100 γρ. κουνουπίδι
- 1 ραντίτσιο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και τοποθετούμε μέσα 2 μεγάλα ταψιά για να ζεσταθούν όμως από την ανάποδη πλευρά.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο κοτσάνι.
- Χτυπάμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μέχρι να μοιάζουν με κόκκους ρυζιού και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ.
- Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά σε ένα βαθύ πιάτο και τα προσθέτουμε στο μπολ με το κουνουπίδι.
- Ρίχνουμε την πούδρα αμυγδάλου και την τριμμένη παρμεζάνα.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθεί (το μείγμα θα είναι αρκετά υγρό).
- Τοποθετούμε 2 μεγάλες λαδόκολλες στον πάγκο εργασίας.
- Χωρίζουμε το μείγμα κουνουπιδιού στα 4 και σε κάθε λαδόκολλα απλώνουμε 2 μερίδες του μείγματος, σχηματίζοντας κύκλους διαμέτρου 16 εκ. και πάχους 5 χιλ.
- Προσεκτικά τοποθετούμε τις λαδόκολλες με τις βάσεις της πίτσας στην ανάποδη πλευρά από τα ταψιά που έχουμε βάλει στον φούρνο να ζεσταθούν.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα και να σταθεροποιηθούν.
- Αφαιρούμε τις πίτσες από τον φούρνο.
Για τη γέμιση
- Μοιράζουμε τη σάλτσα ντομάτας στη βάση της κάθε πίτσας. Πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα και ψήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει ελαφρά η μοτσαρέλα.
- Αφαιρούμε τις πίτσες από τον φούρνο.
- Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση ή στα 4, αν είναι μεγάλα, και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Κόβουμε τις πιπεριές σε κυβάκια 1 εκ. και τα βάζουμε στο μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο μπολ.
- Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια, το ραντίτσιο σε λεπτές φέτες και τα ρίχνουμε στο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Διακοσμούμε τις πίτσες βάζοντας περιμετρικά ανά είδος κάθε λαχανικό.
- Μεταφέρουμε τις πίτσες πάνω σε 2 λαδόκολλες και τις τοποθετούμε στην ανάποδη μεριά από τα δύο ταψιά που χρησιμοποιήσαμε και στην αρχή.
- Ξαναβάζουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα λαχανικά αλλά όχι να μαυρίσουν.
- Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε.