Το Tikka Masala είναι μία συνταγή που πιστεύεται ότι έχει δημιουργηθεί από ατύχημα. Η ιστορία λέει ότι ένας σεφ του Μπαγκλαντές σέρβιρε ένα πιάτο του παραδοσιακού κοτόπουλου Tikka που του είχε ζητηθεί σε ένα βρετανικό δείπνο.
Κάποιος τότε του είπε “Πού είναι η σάλτσα;”
Ο ενοχλημένος τότε σεφ έριξε σε ένα δοχείο κρεμώδης σάλτσας ντομάτας μπαχαρικά και απάντησε: “Θέλετε σάλτσα; Θα σας δώσω σάλτσα! ”
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και το Ινδό / Βρετανικό κοτόπουλο Chicken Tikka Masala, γεννήθηκε.
Συστατικά
Για τη μαρινάδα
- 1 κ.σ. κουρκουμά
 - 1 κ.γ. κύμινο
 - 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
 - 1 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
 - 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
 - αλάτι
 - 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
 - 500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
 
Για το ρύζι
- 250 γρ. ρύζι μπασμάτι
 - 500 γρ. νερό
 - 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
 - αλάτι
 - πιπέρι
 - 1 φύλλο δάφνης
 - φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
 
Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
 - 1 κρεμμύδι
 - 2 σκ. σκόρδο
 - 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
 - 1 κ.γ. κουρκουμά
 - 1 στικ κανέλα
 - 1 φύλλο δάφνης
 - 100 γρ. νερό
 - 200 γρ. ντομάτες, τριμμένες
 - 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
 - 70 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
 - αλάτι
 - πιπέρι
 - 1/4 ματσάκι κόλιανδρο
 
Για το σερβίρισμα
- κόλιανδρο
 
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μαρινάδα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
 - Σε ένα μπολ βάζουμε τον κουρκουμά, το κύμινο, το τσίλι, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
 - Βάλουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
 - Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα. Ιδανικά βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη για 2-3 ώρες.
 - Απλώνουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά.
 
Για το ρύζι
- Βάζουμε μια κατσαρόλα με βραστό νερό σε χαμηλή φωτιά.
 - Προσθέτουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, τις φλούδες από το λεμόνι και καλύπτουμε με το καπάκι.
 - Σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά.
 
Για τη σάλτσα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
 - Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.
 - Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κουρκουμά, την κανέλα, τη δάφνη και ανακατεύουμε.
 - Σβήνουμε με το νερό, βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και ανακατεύουμε.
 - Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
 - Βάζουμε το κοτόπουλο στη σάλτα, προσθέτουμε τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
 - Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ρύζι και τον κόλιανδρο.
 
Στο παρακάτω βίντεο θα δεις βήμα βήμα την εκτέλεση:
πηγή: AkisPetretzikis
Σχετικά άρθρα:
- Light Caesar Salad από τον Άκη Πετρετζίκη
 - Υγιεινή μακαρονοσαλάτα με πένες!
 - Εύκολο τιραμισού χωρίς αυγά!
 
Ακολούθησε το BeautyMag.gr στο Facebook και το Instagram και γίνε και εσύ μέλος της πιο… όμορφης παρέας!





