Ο Άκης Πετρετζίκης έκανε άλλη μια φορά το ”θαύμα” του παραχωρώντας μας την πιο τέλεια συνταγή για κιμαδοπιτάκια!
Συστατικά
- 300 γρ. κιμά χοιρινό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/4 κ.γ. κύμινο
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 1 κύβο κότας
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 2 κ.σ. δυόσμο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 650 γρ. ζύμη κουρού Χρυσή Ζύμη
- 2 κρόκους
- 1 κ.σ. νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι ψιλοκομμένο και τη ζάχαρη.
- Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
- Βάζουμε τον κιμά και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μία κουτάλα, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κύμινο, την κανέλα, τον κύβο, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει ο κύβος.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι τα μυρωδικά και το κρεμμυδάκι.
- Προσθέτουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά μέχρι να κρυώσει η γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Απλώνουμε τα δύο φύλλα κουρού στον πάγκο εργασίας μας.
- Με έναν πλάστη περνάμε απαλά τα φύλλα για να ισιώσουν.
- Με ένα κουπ-πατ ή ένα πιατάκι 10 εκ. κόβουμε 9 μικρά ζυμαράκια από κάθε φύλλο.
- Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο από κάθε ζυμάρι.
- Αλείφουμε γύρω-γύρω την κάθε ζύμη με τους κρόκους αραιωμένους σε 1 κ.σ. νερό και κλείνουμε ώστε να σχηματίσουμε τα πιτάκια.
- Πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι ώστε να τα σφραγίσουμε και να μην φύγει η γέμιση.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα πιτάκια.
- Αλείφουμε με τον υπόλοιπο κρόκο και τοποθετούμε τα κιμαδοπιτάκια σε ταψάκια που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.