Συστατικά
- 10 κρεμμυδάκια για στιφάδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια
- 2 μελιτζάνες (400 γρ.)
- 1 κρεμμύδι
- 3 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 500 γρ. κόκκινο κρασί
- 1 κύβο λαχανικών
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα + έξτρα για το σερβίρισμα
- 250 γρ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
- 400 γρ. μείγμα ρυζιού με άγριο ρύζι για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Μουλιάζουμε σε αρκετό νερό τα κρεμμυδάκια για στιφάδο. Αφήνουμε για 1 ώρα για να μπορέσουμε να τα καθαρίσουμε πιο εύκολα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε.
- Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα τους και τα σκουπίζουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα μανιτάρια ολόκληρα ή τα κόβουμε στα 2 αν είναι πολύ μεγάλα.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κομμάτια των 2 εκ. και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ολόκληρα τα κρεμμυδάκια για στιφάδο.
- Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φέτες. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί, τον κύβο, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί η μισή ποσότητα του κρασιού και προσθέτουμε το νερό.
- Βράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, τα κρεμμυδάκια και να έχουμε μια πηχτή σάλτσα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με άγριο ρύζι που το βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και έξτρα θυμάρι.