Το Tikka Masala είναι μία συνταγή που πιστεύεται ότι έχει δημιουργηθεί από ατύχημα. Η ιστορία λέει ότι ένας σεφ του Μπαγκλαντές σέρβιρε ένα πιάτο του παραδοσιακού κοτόπουλου Tikka που του είχε ζητηθεί σε ένα βρετανικό δείπνο.
Κάποιος τότε του είπε “Πού είναι η σάλτσα;”
Ο ενοχλημένος τότε σεφ έριξε σε ένα δοχείο κρεμώδης σάλτσας ντομάτας μπαχαρικά και απάντησε: “Θέλετε σάλτσα; Θα σας δώσω σάλτσα! ”
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και το Ινδό / Βρετανικό κοτόπουλο Chicken Tikka Masala, γεννήθηκε.
Συστατικά
Για τη μαρινάδα
- 1 κ.σ. κουρκουμά
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
- 1 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
- 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
- αλάτι
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
Για το ρύζι
- 250 γρ. ρύζι μπασμάτι
- 500 γρ. νερό
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 φύλλο δάφνης
- φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 1 στικ κανέλα
- 1 φύλλο δάφνης
- 100 γρ. νερό
- 200 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 70 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/4 ματσάκι κόλιανδρο
Για το σερβίρισμα
- κόλιανδρο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μαρινάδα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τον κουρκουμά, το κύμινο, το τσίλι, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Βάλουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα. Ιδανικά βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη για 2-3 ώρες.
- Απλώνουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Για το ρύζι
- Βάζουμε μια κατσαρόλα με βραστό νερό σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, τις φλούδες από το λεμόνι και καλύπτουμε με το καπάκι.
- Σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά.
Για τη σάλτσα
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κουρκουμά, την κανέλα, τη δάφνη και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το νερό, βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
- Βάζουμε το κοτόπουλο στη σάλτα, προσθέτουμε τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ρύζι και τον κόλιανδρο.
Στο παρακάτω βίντεο θα δεις βήμα βήμα την εκτέλεση:
πηγή: AkisPetretzikis
Σχετικά άρθρα:
- Light Caesar Salad από τον Άκη Πετρετζίκη
- Υγιεινή μακαρονοσαλάτα με πένες!
- Εύκολο τιραμισού χωρίς αυγά!
Ακολούθησε το BeautyMag.gr στο Facebook και το Instagram και γίνε και εσύ μέλος της πιο… όμορφης παρέας!